Vino Loigi je malé znojemské vinařství, které po letech sbírání zkušeností založil Vladimír Lojda v roce 2014. Vinařství se zaměřuje na výrobu vín tradičními metodami, s minimálním využíváním techniky a chemie a podle zásad ekologického a biodynamického zemědělství. Vinařství zpracovává hrozny z 2,5 ha vlastních vinic ležících v blízkosti Národního parku Podyjí: Popice — Pod Lesem (RR, MT, TČ) a Havraníky — Skalky (VZ, CH, SG). Vína jsou vinifikována a školena ve sklepě na Václavském náměstí v historickém centru Znojma a lahvovou zralost získávají v ideálních podmínkách hlubokého pískovcového sklepa v Havraníkách. Vína spontánně kvasí v sudech a dlouhodobě zrají na kvasnicích. Důležitou část produkce tvoří oranžová vína, jejichž nejvýraznějším zástupcem jsou vína vyráběná v tradiční gruzínské kvevri.
Náš Ryzlink rýnský 2021 na galavečeři šéfkuchařů Oldřicha Sahajdáka a Any Grgić Tomić:
Jedinečná enologická a kulinářská událost hvězd michelinských restaurací
Grand test časopisu Wine and Degustation (listopad 2016) oranžová vína Čech a Moravy:
Skvělé hodnocení a umístění našich vín. Veltlínské zelené 2015 - kvevri, 2. místo, 87,38 bodů a Müller Thurgau 2015 - orange, 5. místo, 85,25 bodu.
Článek o oranžových vínech na iDNES.cz:
Vinaři oprašují recept z pravěku. Nalijí víno do amfor a zakopou do země
Přečtěte si reportáž Českého rozhlasu z otvírání kvevri:
Gruzínské kvevri – pravěký recept na oranžové víno